Resepi Ayam Goreng Berempah Rangup Mamak Simple Sedap

Thursday, March 23rd, 2017 - Masakan Kampung

Cara masak membuat buat resepi ayam goreng berempah rangup mamak simple yang paling sedap mat gebu nasi kukus madu azlita special chef wan mudah

Membuat goreng ayam seolah-olah telah menjadi perkara biasa. Menu adalah hidangan ayam yang paling mudah dan paling biasa dibuat ianya ayam goreng. Tetapi, ini tidak bermakna bahawa ayam goreng boleh membosankan kerana terlalu kerap dibuat ya.

Inilah masanya untuk membuat ia boleh dilakukan dalam pelbagai cara supaya ia boleh menghasilkan pelbagai rasa ayam goreng juga ayam goreng. Sebagai contoh, seperti resepi ayam goreng berempah. Ayam goreng pedas boleh goreng ayam hidangan menu istimewa adalah rasa yang lebih pelbagai dan lebih kaya.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat ayam goreng berempah:
1. ½ ekor ayam
2. 6 sprigs kari daun
3. 3 camca besar cornstarch
4. 3 tangkai Serai (dihancurkan)

Bahan-bahan yang:
5. 7 bantal bawang putih
6. 5 bantal merah bawang
7. 4 inci halia
8. 1 sudu teh jintan putih sweet
9. 1 sudu teh ketumbar
10. ½ sudu teh kunyit serbuk
11. ¼ sudu teh lada hitam
12. 2 camca besar minyak masak
13. garam secukup rasa

Cara masak ayam goreng berempah:

1. untuk memasak ayam goreng pedas, pertama campuran bahan-bahan akan lecek. Bahan – bahan ini boleh dicampur dengan tanah atau juga mungkin gabungan cara. Jika anda mahu untuk melicinkan cara mesin pengisar, tambah sedikit air supaya lebih mudah ditapis. Tetapi, Jangan tambah terlalu banyak air supaya masih lazat.

2. setelah rempah telah sedia, menyediakan ayam. Ayam dibasuh dan dipotong kiub mengikut rasa.

3. gunakan rempah yang telah dihancurkan terpaksa gris seluruh permukaan ayam dengan sekata. Pastikan ayam benar-benar – benar-benar sudah dilindungi perasa dengan teliti.

4. biarkan berdiri kira-kira 20 minit untuk membolehkan perisa yang lebih meluas.

5. selepas itu, letakkan ayam dalam daun kari dan tepung jagung. Peluk – roll ke. Biarkan sebentar.

6. seterusnya, kami menyediakan minyak untuk menggoreng. Sediakan agak banyak minyak dan haba lebih haba yang rendah sahaja.

7. selepas kebakaran – benar-benar Panas, kemudian masukkan ayam secara perlahan-lahan.

8. tunggu dan di belakang – belakang ayam sehingga keemasan warna dan matang sepenuhnya. Angkat kemudian longkang. Pedas ayam goreng sedia untuk dinikmati.

Membuat goreng ayam memang mudah. Bukan sahaja membuat ayam goreng biasa mudah yang mudah, tetapi membuat ayam goreng berempah resipi ini juga adalah juga agak mudah. Menyelerakan rasa ayam goreng yang dimasak dalam resipi ini yang sangat lazat dan istimewa.

Adakah anda tahu apa yang membuatkan resepi ayam goreng berempah ini adalah sungguh sedap? Sudah tentu, sejak aloi perasa rempahnya Pas dan lengkap. Di samping itu, tidak kurang pentingnya adalah kerana tepung jagung digunakan dalam resipi ini.

Tepung jagung dijumpai untuk mengikat rempah – rempah yang digunakan untuk gris ayam. Itulah, rempah ini rasa supaya ia boleh dimasukkan ke dalam badan ayam. Sudah tentu, jika rasa rempah yang sedia ada dalam isi ayam, rasa ayam goreng pedas boleh lebih begitu lazat dan sempurna.

Oleh itu, walaupun rempah yang digunakan telah cair, tetapi tetap ia akan disertakan dengan sempurna apabila ayam goreng. Oleh itu, pedas ayam goreng lebih enak bila dinikmati.

Untuk menjadi lebih lazat, berkhidmat ini ayam goreng pedas dengan nasi kukus atau nasi lemak panas. Suasana hidangan keluarga pasti boleh menjadi lebih menyeronokkan dan perayaan dengan persembahan menu istimewa ini. semoga berjaya.

Resepi Ayam Goreng Berempah Rangup Mamak Simple Sedap | Safiyyah Uthy | 4.5