Resepi Ayam Panggang Madu Berempah Sedap Mudah Simple

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

Resepi ayam panggang madu berempah sedap mudah simple noxxa kenny rogers pemanggang ajaib bbq black pepper rosemary oven
Adakah anda antara orang yang suka hidangan ayam dengan bahan-bahan? Ayam memang merupakan salah satu hidangan kegemaran orang ramai. Rasa ayam yang tersendiri menjadikan banyak tegar. Selain itu, harga ayam ini juga secara relatifnya lebih murah daripada daging lembu atau biri-biri.

Tidak kurang menarik, ayam juga boleh dimasak dalam pelbagai hidangan yang menarik. Ya, terdapat cukup banyak jenis masakan yang boleh disediakan dengan ayam. Sebagai contoh, dengan cara yang disemur goreng, masak sup, atau hanya goreng.

Pemprosesan ayam agak mudah dan boleh menghasilkan satu rasa menarik. Salah satu bahagian yang menarik dalam hidangan ayam adalah hidangan ayam panggang. Ayam panggang juga adalah menu kegemaran yang mempunyai ramai peminat.

Tetapi, walaupun yang tercinta, panggang ayam lebih kerap diproses di restoran atau kantin dan bukannya diproses di rumah. Memang menu ayam panggang jarang yang berkhidmat di rumah. Ini adalah kerana banyak berfikir bahawa membuat ayam panggang adalah rumit dan sukar.

Malah, ianya tidak sukar untuk membuat ayam panggang. Ada resepi ayam panggang adalah super lazat tetapi mudah cukup untuk dibuat. Well, bagi anda yang berminat untuk membuat ayam panggang di rumah, cuba ayam panggang resipi adalah super lazat di bawah.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat ayam panggang (untuk 3 sajian):
1. 3 roti paha ayam
2. 2 biji bawang
3. 2 biji bawang putih
4. 2 biji cili
5. ½ inci halia
6. 4 sudu besar sos soya manis
7. 4 sudu besar madu
8. 3 camca besar sos tiram
9. ½ sudu teh lada hitam serbuk
10. garam secukup rasa secukup rasa

Cara-cara membuat ayam panggang:

1. mula-mula, Bersihkan paha ayam dengan air sehingga bersih, kemudian longkang.

2. kemudian, ambil daun bawang, bawang putih, cili dan halia. Campurkan bersama-sama kemudian mash sehingga sebati.

3. seterusnya, Campurkan bawang, cili dan halia dengan serbuk lada hitam, kicap, madu, sos tiram dan garam bersama-sama.

4. Campurkan semua bahan-bahan sehingga sebati.

5. kemudian, campuran ini boleh digunakan untuk gris di paha ayam. Memperkasa – menggulung di paha ayam – dilitupi dengan escara bahan-bahan ini sekata.

6. sejukkan selama 1 jam hingga 2 jam untuk membolehkan perisa untuk seep ke ayam ke atas.

7. selepas itu, anda boleh dengan serta-merta memangang ayam sehingga masak.

8. untuk cara bakar, anda boleh melakukannya mengikut selera dan alat sedia ada. Anda boleh menggunakan grill tradisional atau grill.

9. Bakar sekata dan benar-benar – benar-benar masak. Kadang-kadang, ayam boleh dilindungi lagi dengan herba yang beliau telah dibakar. Ambil perhatian bahawa proses roasting order ayam masak sekata dan tidak membakar. Jika ia masak, dengan serta-merta Lif dan ayam panggang yang khas yang sedia untuk dihidangkan.

Sangat mudah bukan cara untuk memasak daging ayam panggang ini? Resepi ayam panggang ini adalah super istimewa. Rasa adalah sedap dan cair pada lidah pasti membuat sesiapa pun akan terdorong untuk menikmatinya. Ayam panggang akan menjadi sangat tidak menyenangkan memang.

Terdapat sebuah kemanisan madu dan kicap, rasa pedas cili dan halia, menyelerakan rasa bawang dan sos. Pokonya, ia begitu sempurna Bersatu di dalam mulut. Yang lebih istimewa daripada satu resipi adalah kerana proses ini agak mudah dan praktikal. Jadi, hidangan ayam panggang ini adalah bernilai untuk mencuba.

Resepi Ayam Panggang Madu Berempah Sedap Mudah Simple | Safiyyah Uthy | 4.5