Resepi Bubur Nasi Berlauk Ayam Ikan Bilis Sedap Simple Mudah

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

Resepi bubur nasi berlauk ayam ikan bilis sedap simple mudah untuk baby bayi 6 7 bulan noxxa kosong sentosa

Bubur nasi adalah salah satu hidangan istimewa dan lazat. Bubur nasi istimewa kerana tekstur lembut dan rasa yang menarik. Tekstur lembut Bubur nasi adalah apa yang membuatkan ia jadi makanan utama bagi orang-orang yang sakit.

Dengan makan Bubur nasi, kemudian makanan boleh menjadi lebih mudah dihadam di dalam badan. Oleh kerana itu, sangat baik nasi bubur untuk orang yang sakit dan dapat membekalkan cukup tenaga dan cepat. Walau bagaimanapun, bubur beras ini bukan sahaja baik untuk orang yang sakit. Bubur nasi ini sering dinikmati pada waktu pagi.

Bubur nasi juga dijual pada waktu pagi sebagai menu Sarapan Pagi. Menikmati Bubur nasi di pagi hari adalah lebih praktikal dan menyeronokkan. Well, bagi mereka yang ingin membentangkan Bubur nasi dalam keluarga, anda boleh menyediakan sendiri di rumah. Inilah Restoran resepi bubur nasi istimewa mencuba, tetapi masih boleh disajikan dalam praktikal di rumah anda.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Bubur nasi istimewa:

1. 250 gram beras (kira-kira 1 ½ cawan beras)
2. kandungan 300 gram ayam (atau ¼ ayam)
3. 2 sudu teh tepung kanji ayam (atau 1 kiub kanji ayam)
4. 1 ½ inci halia (dihancurkan)
5. 1 liter air
6. sedikit garam

Bahan-bahan untuk topping untuk tambahan:
7. cili merah secukup rasa
8. chives secukup rasa
9. pasli secukup rasa
10. sedikit mninyak bijan

Aksesori tambahan
11. rasa ikan bilis (goreng)
12. rasa kacang tanah (goreng)
13. oren lada (boleh juga diganti dengan Cili padi dan kicap)
14. telur untuk rasa masin secukup rasa

Bagaimana untuk memasak Bubur nasi istimewa

1. mula-mula, basuh ayam dan rebus dalam banyak air untuk rebus dan tunggu sehingga lembut. Selepas ayam tender, keluarkan dari haba dan Parit ayam. Tetapi ayam masak air perlu tidak dibuang.

2. seterusnya, sediakan nasi, kemudian basuh beras dengan sempurna. Kemudian, masukkan beras dalam periuk, dengan sedikit air dan Tambah ayam rebus.

3. seterusnya, masak nasi sehingga gebu seperti beliau yang ditambah dengan sedikit air.

4. masak nasi sehingga ia bertukar lembut pulpa. Tahap kelembutan pulpa boleh disesuaikan secukup rasa. Jika anda ingin lebih tender, tambah air sehingga kesakitan yang sesuai.

5. Jika pulpa yang hampir masak, kemudian masukkan halia tersebut, kanji ayam dan garam sedikit. Rasa rasa selepas rasa dan tekstur pulpa yang dianggap sesuai, dengan serta-merta mematikan haba dan Buang dari api.

6. kemudian, ambil lagi stew ayam kemudiannya dipotong ketulan begitu kecil.

7. seterusnya, Bubur nasi yang sedia untuk berkhidmat.

8. Bagaimana boleh menghidangkannya pelbagai – pelbagai. Bubur nasi ini harus berkhidmat dengan penambahan ayam cincang terdahulu, bawang goreng, lada merah dan pasli.

9. Tambahkan Minyak bijan, manakala dinikmati oleh tambahan ikan bilis, kacang tanah panggang, telur masin dan citrus cili.

Bubur nasi istimewa dengan ketulan ayam dan setiap lain telah bersedia untuk makan. Rasa Bubur nasi ini adalah berbeza dan unik. Itu memang lazat dan agak menarik. Bukan sahaja kursus menarik, tapi tentang penampilan beras ini hidangan bubur juga menarik…

Resepi seperti Bubur nasi yang sebenarnya cukup popular, terutamanya di kedai-kedai yang jual bubur kat Jalan Sultanah Batu Pahat. Jadi, jika anda berminat dengan resipi istimewa yang satu ini, dengan serta-merta cuba dan menikmati Ya.

Resepi Bubur Nasi Berlauk Ayam Ikan Bilis Sedap Simple Mudah | Safiyyah Uthy | 4.5