Resepi Cucur Udang Rangup Dan Lembut Kuah Kacang Simple Paling Sedap

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

Resepi cucur udang rangup mamak dan lembut kuah kacang simple paling sedap gebu geragau

Selepas makan malam, perut kadang-kadang masih terasa lapar. Jika begitu, anda akan memerlukan sangat enak snek dan boleh prop yang sedikit perut lapar. Adakah anda tahu apakah snek yang betul? Ya, udang cucur. Cucur udang boleh menjadi pilihan yang tepat sebagai Snek pada waktu petang.

Cucur menikmati udang manakala siaran menontong akan agak menyeronokkan. Tetapi mula-mula, anda perlu membuat udang cucur itu sendiri. Anda boleh mencipta udang cucur sendiri dalam cara yang mudah kerana ada resepi cucur udang panduan praktikal dan lazat di bawah.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk menjadikan udang cucur:
1. 1 pakej YIS + 1 sudu besar gula (direndam dengan sedikit air suam)
2. 300 gram tepung gandum
3. 2 cawan air atau secukup rasa
4. kunyit serbuk secukup rasa
5. garam secukup rasa
6. 1 biji telur
7. 1 biji holand bersaiz sederhana bawang (dihiris berat – berat)
8. ½ sudu kecil serbuk penaik
9. taugeh riba (basuh dan Saliran maka)
10. 5 sprigs chives (basuh dengan sempurna dan dipotong – potong oleh 1 cm)
11. satu segenggam udang kering (basuh dan Saliran maka)
12. rasa memasak minyak untuk menggoreng

Bagaimana untuk membuat cucur udang:

1. mula-mula, sediakan YIS, kemudian rendam YIS dengan air sedikit suam dengan spoonful gula. Tunggu sehingga YIS kelihatan meningkat bubbly. Ketepikan.

2. kemudian, di dalam bekas lain, Campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk kunyit dan garam bersama-sama.

3. seterusnya, masukkan hirisan bawang dan pukul lagi sehingga sebati.

4. kemudian masukkan telur-telur yang baik, dan rendam YIS yang semakin maju dan berkembang lebih awal, dan juga air. Kacau – kacau hingga sebati.

5. seterusnya, masukkan teugeh baik, dan juga daun chives ke dalamnya. Kacau – kacau sehingga diagihkan sama rata. Pastikan adunan agak tebal dan tidak terlalu cair.

6. apabila doh telah selesai, segera menyediakan secukupnya minyak di dalam kuali dengan api.

7. Panaskan minyak di sehingga minyak benar-benar – benar-benar panas.

8. kemudian, Panaskan sudu untuk mencetak cucur udang, dan Panaskan dalam minyak panas.

9. Apabila anda telah melihat sudu Panas, keluarkan dan memberikan sedikit minyak, kemudian tuangkan adunan di dalam sudu.

10. letakkan juga udang yang di atasnya, sementara sedikit ditekan untuk berganding doh. Kemudian di atas udang boleh juga ditambah sedikit doh lagi sehingga sudu penuh.

11. kemudian, panaskan semula adunan ke dalam minyak. Goncang – goncang supaya doh boleh mendapatkan daripada sudu tersebut tetapi masih tidak melekit dengan sudu. Terus goreng sehingga udang masak cucur. Jika cucur udang sudah kelihatan masak dan sedikit garing, saliran maka dengan serta-merta angkat.

Cucur udang khas yang sedia untuk dimakan ketika masih panas. Apabila menggoreng udang meleleh, pastikan anda menggunakan api yang stabil, tidak besar dan tidak terlalu kecil. Jika kebakaran adalah terlalu kecil, ia akan menjadi sukar untuk memanaskan minyak dan hasilnya adalah tidak baik. Walaupun api besar juga boleh membuat anda cucur udang boleh dibakar.

Cucur udang adalah snek yang begitu istimewa, digunakan sebagai melayan, atau dijadikan hidangan sampingan pada majlis makan malam. Rasa udang goreng cucur juga adalah sangat lazat dan menyelerakan. Selain itu, ada udang yang bersembunyi di belakang Snek ini, yang boleh membuat rasa boleh menjadi lebih menarik.

Resipi udang cucur adalah loh sangat mudah untuk dipraktikkan. Masa juga adalah proses yang agak pendek. Jadi, anda harus tidak teragak-agak untuk mencuba udang resepi istimewa mempraktekkan cucur adalah ya?

Resepi Cucur Udang Rangup Dan Lembut Kuah Kacang Simple Paling Sedap | Safiyyah Uthy | 4.5