Resepi Kari Ayam Mamak Tanpa Santan Paling Sedap Simple Pekat

Thursday, March 23rd, 2017 - Masakan Kampung

Resepi kari ayam mamak tanpa santan paling sedap simple pekat kelantan tua india chef wan roti jala mudah nyonya hijau thai kampung roti canai mat gebu kering dalam tin recipe
Kari ayam adalah satu hidangan yang meluas disukai serta banyak dibuat di rumah. Hidangan kari ayam adalah benar-benar lazat cinta yang begitu banyak. Di samping itu, bagaimana untuk membuat kari ayam ini tidak sukar. Jadi, walaupun anda itu tidak digunakan untuk memasak, anda pasti boleh membuat kari ayam sempurna.

Anda berminat dalam masakan kari ayam itu sendiri? Berikut adalah resepi kari ayam yang hangat dan mudah diamalkan.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat ayam kari:
1. ½ ekor ayam (cuci, kemudian potong kecil – kecil)
2. 2 biji kentang (didadu)
3. 3 Kupas bawang putih (dihiris)
4. 6 bantal merah bawang (dihiris)
5. 2 inci halia (dihiris)
6. faedah Cokmar
7. 5 ulas bunga benih
8. satu keping kulit kayu manis
9. kari daun
10. buah Pelaga
11. 1 biji kelapa (diambil santannya)
12. 2 peket rempah kari ayam
13. 1 sudu besar gula
14. 1 sudu teh garam
15. sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar halus:
16. 5 bantal merah bawang
17. 3 mengupas bawang putih
18. 1 inci halia

Bagaimana untuk membuat kari ayam:

1. mula-mula, Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dengan api dan tumis bahan-bahan yang ditapis atas api sederhana. Kacau sehingga wangi dan crisp separuh.

2. seterusnya, masukkan ulas, star anise, pejuang buah dan kulit kayu manis. Kacau – kacau supaya Campurkan dengan bahan perasa.

3. seterusnya, masukkan bawang putih, bawang dan halia yang dihiris halus. Masukkan juga serbuk kari dan kacau sehingga wangi dan kelihatan melenting.

4. seterusnya, masukkan daun kari dan kacau – kacau.

5. Jika anda kacau terlalu Kering, tambah sedikit air.

6. kemudian, masukkan ayam, dan sedikit lagi air. Panaskan sehingga air mendidih dan ayam mula tender.

7. seterusnya, masukkan kentang yang dihiris, kemudian kacau perlahan-lahan Campurkan.

8. haba sehingga kentang dalam tender. Selain itu, baru masukkan santan dan kacau.

9. Tambah garam dan dikacau lagi. Cubalah rasa dan laras yang sesuai rasa apa-apa. Tambah garam atau gula bila masih tidak cukup muat.

10. Jika sos terlalu tebal, anda boleh tambah sedikit lagi air. Panaskan sehingga mendidih air rebusan. Dan kari ayam Khas sedia berkhidmat.

Kita telah berjaya menyiapkan amalan membuat kari ayam adalah super lazat dan istimewa. Kari ayam tambahan akan menikmati sementara masih panas apabila berkhidmat. Selain itu, jika kari ayam dinikmati juga dengan panas nasi putih. Hmm, ia akan menjadi lebih lazat dan menyelerakan.

Untuk mendapatkan nasihat tambahan, lebih baik anda akan sauteing rempah dengan api yang kecil. Tumis perlahan-lahan dan cukup lama untuk benar-benar – benar-benar garing. Ia akan membuat rasa yang keluar mungkin lebih lazat dan harum. Di samping itu, penggunaan banyak bawang dan herba juga boleh membuat sendiri ayam buatan sendiri kari adalah lazat.

Apabila kentang dimasukkan ke dalam kawah itu, ia biasanya akan menjadi sup pekat dengan mudah. Kentang memang bisa membuat sos yang tebal. Jadi, anda boleh menambah air jika ianya menjadi Kuah terlalu pekat. Tetapi, tidak boleh terlalu meletakkan sos terlalu banyak seperti kari ayam yang kurang menyenangkan.

Yang lain, anda boleh Laraskan rasa dan rasa dalam sut kegemaran anda. Agak mudah itu bukan amalan untuk membuat Resipi kari ayam ini? Keluarga anda akan pasti amat menikmati hidangan kari ayam buatan sendiri anda yang super istimewa. Semoga berjaya Ya.

Resepi Kari Ayam Mamak Tanpa Santan Paling Sedap Simple Pekat | Safiyyah Uthy | 4.5