Resepi Kerabu Mangga Muda Ala Kampung Thai Sedap Simple

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

Cara membuat resepi kerabu mangga muda ala kampung thai sedap simple Kelantan kerisik utara chef wan udang kering iklan bilis thailand

Apabila cuaca adalah panas dipukul, ia akan menjadi sangat keenakan apabila memakan buah – buah-buahan yang segar sambil berehat. Tetapi, jika ada di dalam peti sejuk dan dapur Apakah hanya buah – buah-buahan yang masih belum matang. Ya, sebagai contoh, sama seperti buah mangga muda.

Mangga yang muda akan ditolak apabila adanya menikmati diberikan. Anda perlu mengubahnya menjadi hidangan lebih menarik yang rasa boleh juga semakin tidak menyenangkan. Baiklah, jika anda ingin menikmati dalam mangga Muda dengan cara segar, kemudian cuba untuk membuat kerabu Mangga.

Kerabu mangga mempunyai satu rasa yang menarik yang datang dari gabungan manis, masam dan pedas. Jadi, itu akan menjadi sejuk bila dinikmati semasa panas. Kerabu mangga boleh dibuat daripada pelbagai jenis mangga selagi ianya tidak lagi mangga masak.

Mangga yang digunakan dalam resipi ini harus tidak kerabu mangga mentah Mangga. Jika ianya hampir masak mangga adalah sebenarnya juga boleh digunakan, syarat yang mangga yang masih sukar dan tidak benar-benar – benar-benar masak.

Untuk menjadi lebih menyeronokkan, mangga ini akan digabungkan dengan pelbagai perasa ke sederhana dan dilengkapi dengan sebuah yang sungguh menggoda crushed kacang tanah yang digoreng tanpa minyak, dan ikan bilis Garin berperisa dan kriuk. Berminat? Cuba ini resepi kerabu mangga kan?

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kerabu mangga:
1. 3 biji mangga Muda (saiz sederhana, jika menggunakan mangga bersaiz besar, mangga boleh menggunakan 2 sahaja)
2. benih 1 tomato (terbahagi empat bahagian)
3. 1 biji bawang (dihiris)
4. 1 segenggam kacang tanah (dibersihkan, Makan Kenari panggang, kemudian mash buah-buahan kulit yang licin)
5. 1 mudah alih ikan bilis (bersih, goreng untuk crisp yang)
6. 4 biji Cili padi (dihiris)
7. 1 bantal bawang putih (dicincang halus)
8. 1 ½ sudu besar sos ikan
9. 1 sudu besar gula
10. 1 biji benih limau lemon (tenusu mengambil air sahaja)
11. j sedikit daun salad (basuh dan longkang)

Bagaimana untuk membuat kerabu mangga:

1. mula-mula, sediakan dalam mangga muda dan dikupas sehingga bersih.

2. Rendam dalam mangga muda dikupas ia di dalam air selama kira-kira 15 minit. Merendam bertujuan untuk menghapuskan getak sedia ada pada Mangga. Selepas 15 minit, keluarkan dan longkang.

3. Iris licin mangga, dan masukkan dalam mangkuk.

4. Masukkan Bawang besar hiris dan tomato iriskan, kacau dan ketepikan.

5. kemudian, di dalam bekas lain, Campurkan sos ikan, bawang putih, Cili padi, gula dan limau jus limau bersama-sama. Gaulkan semua bahan-bahan ini sehingga diagihkan sama rata. Kemudian, Tuangkan ke dalam mangkuk mangga hiris dan bahan – bahan lain di atas, dan kacau sehingga diadun.

6. seterusnya, tambah kacang tanah kecil yang telah panggang dan dikisar halus sebelum, kacau sehingga sebati.

7. kemudian, masukkan terlalu sedikit yang pernah Goreng ikan bilis dan kacau sehingga diadun.

8. Jika ya, sediakan bekas untuk menghidang. Mengatur daun salad di atasnya, dan kemudian beralih kepada atas kerabu daun salad.

9. boleh juga dengan baki kacang tanah, Goreng ikan bilis lebih awal dan kerabu mangga telah sedia untuk dinikmati. Kerabu mangga ini boleh dihindangkan bersama-sama dengan nasi dan hidangan lain.

Ia selesai kita membuat satu amalan kerabu mangga buat masa ini. Kerabu mangga ini adalah pil yang sangat istimewa. Kerabu mangga adalah sangat istimewa kerana ia telah dibuat oleh anda. Jadi, pasti keluarga anda akan benar-benar menikmati hidangan ini khas yang dibuat.

Resepi Kerabu Mangga Muda Ala Kampung Thai Sedap Simple | Safiyyah Uthy | 4.5