Resepi Ketupat Sotong Pedas Sedap Utara Noxxa Kelantan Sumbat Versi Terengganu Mudah Hanieliza

Tuesday, December 6th, 2016 - Masakan Kampung

Resepi ketupat sotong kelantan mudah sedap noxxa sumbat utara versi terengganu pedas hanieliza ala my kelate kedah kuah putih azie kitchen kuah kacang mat gebu manis masak masakan membuat simple step by paling sambal sos tumis tin pahang power potong hitam ganu buat boy celup calories cili cooks cook recipe lemak kicap kunyit youtube

Cara Mudah dan Simple Buat Resepi Ketupat Sotong Noxxa Sumbat Terengganu Pedas Utara Kuah Putih Ala Kelantan

Munasabah sekiranya kita sentiasa mahu menyediakan hidangan istimewa untuk seisi keluarga menyukainya. Tetapi, mencari hidangan istimewa untuk keluarga kadang-kadang begitu ia adalah satu tugas yang sukar. Hampir semua hidangan yang ringkas telah dibuat dan dibentangkan kepada keluarga.

Jika anda memilih menu yang benar-benar baru dan khas, ia biasanya sukar. Tetapi, pernahkah anda cuba masakan sotong? Sotong boleh jadi khas untuk masakan yang disampaikan kepada seluruh ahli keluarga. Ia adalah begitu lazat. Selain itu, terdapat mudah untuk resipi sotong dibuat.

Sotong Katak atau nus ini adalah menarik. Dia boleh hidup di perairan lautan atau Lake, atau dalam hampir semua jenis air dengan kedalaman yang berbeza. Sotong boleh hidup di Tasik juga di laut. Oleh itu, ada juga yang menyebut makanan dari makanan laut seperti sotong.

Makanan laut dari sotong popular dan sering dianggap sebagai hidangan istimewa. Tetapi, tidak boleh tersilap dengan sotong, untuk sotong dan sotong adalah berbeza.

Jika sotong silinder, dan sotong mempunyai bentuk badan leper. Di samping itu, badan sotong adalah lebih lembut, manakala shell dalam sepia sukar kerana bahan yang terdiri daripada batu kapur.

sotong haiwan juga sudah popular sebagai makanan utama penduduk yang tinggal di kawasan Mediterranean dan Asia Timur. Sotong juga mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh, seperti makanan laut yang lain. Terdapat deposit kalsium dan protein yang tinggi dalam sotong.

Tetapi, perlu diingat apabila sotong yang merupakan sumber tenaga dan kolesterol yang rendah. Jadi, anda memang tidak digalakkan untuk makan masakan sotong terlalu kerap. Tetapi, kerana ini anda boleh menjadi menu khas untuk keluarga cuttle itu.

Menu yang anda boleh cuba adalah resepi sotong ketupat. Ini ketupat sotong mempunyai rasa lazat dan sangat istimewa. Walau bagaimanapun, untuk membuat ketupat sotong yang tidak sukar.

Bagi anda yang tidak tahu bagaimana untuk memasak ketupat sotong, anda boleh mengakses berikut resepi ketupat sotong ini. Semoga berjaya.

Sotong Ketupat resepi lazat dan istimewa

bahan-bahan yang diperlukan:
1.1 sotong kg (pilih sotong dengan saiz yang mudah, dan yang masih segar)
2. ½ kg santan pekat
3,3 ketul gula Melaka

4,1 cawan getah burung beras
5,8 helai daun pandan
6. Garam secukup rasa
7. Gula citarasa

alat yang diperlukan:
8. Pencungkil gear

Bagaimana untuk membuat cuttle ketupat:
1. Sotong masih segar, basuh untuk membersihkan.
2. Buang bahagian kulit hitam dan sotong. Tiriska kemudian ketepikan.
3. Dalam pada itu, getah burung beras flush.
4. Rendam beras dengan sedikit santan dan garam. Rendam selama kira-kira 10 minit.

5. mengambil sotong, kemudian memasukkan getah burung beras ke dalam sepia. Masukkan beras sehingga separuh badannya sahaja, dan tidak kepada kandungannya terlalu penuh supaya hasilnya adalah lebih sedap dan dimasak.
6. meletakkan keping kepala sotong, masukkan dalam badan sotong dipenuhi getah burung beras.
7. menutup bahagian depan dan belakang kepala dengan gigi pencungkil.
8. menyediakan periuk. Alasi dengan daun pandan sehingga bawah ditutup dengan ketat.

9. menguruskan sotong awal di dalam periuk.
10. Tuangkan tebal santan, garam dan gula Melaka.
11. haba dengan haba dan ditutup keadaan periuk. Masak selama 40 minit atau sehingga sotong dalam getah burung benar-benar masak dan minyak santan meletus.
12. sotong lazat Ketupat makanan siap untuk seisi keluarga menyukainya.

Tags : Resepi ketupat sotong kelantan mudah sedap noxxa sumbat utara versi terengganu pedas hanieliza ala my kelate kedah kuah putih azie kitchen kuah kacang mat gebu manis masak masakan membuat simple step by paling sambal sos tumis tin pahang power potong hitam ganu buat boy celup calories cili cooks cook recipe lemak kicap kunyit youtube

Resepi Ketupat Sotong Pedas Sedap Utara Noxxa Kelantan Sumbat Versi Terengganu Mudah Hanieliza | Safiyyah Uthy | 4.5