Resepi Kuih Talam Keladi Cendol Suji Sukatan Cawan Berlauk Gula Merah

Friday, March 24th, 2017 - Kek

 Resepi kuih talam keladi cendol suji sukatan cawan berlauk gula merah pandan jagung ubi kayu tokyo mudah

Hidangan kuih talam bukanlah sebutir baru. Kuih talam yang sudah dikenali dan banyak suka. Kuih talam boleh dianggap sebagai hidangan tradisional yang mempunyai ramai peminat kerana ianya memang lazat dan berkrim di dalam mulut.

Baiklah, bagi mereka yang ingin menikmati kuih talam ini, anda perlu tidak membelinya kerana anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Terdapat resepi kuih talam adalah agak mudah dan praktikal yang dibuat, tapi masih rasa super istimewa.

Kuih talam biasanya akan dibuat dengan tepung gandum dan campur kanji jagung. Tetapi, ia juga boleh digunakan hanya tepung gandum sahaja. Well, salver resipi kek ini adalah hanya Khas kek gula perang pinggan tanpa sagu.

Rasa kek dulang yang hanya menggunakan tepung gandum sahaja, boleh menjadi lembut dan cair. Walaupun, ia tidak bermakna tepung sagu akan membuat pinggan kek adalah begitu buruk Ya. Tapi, ada satu rasa menyelerakan yang berbeza daripada jenis kuih talam. Jadi, cuba pertama yang gula perang salver resipi Khas kek adalah ya.

Bahan-bahan perlu untuk membuat gula perang pinggan kek yang:
1. 1 cawan gula perang (haba dengan sedikit air sehingga marjerin menjadi cair, kemudian menunggu ia sejuk)
2. ½ cawan gula (haba dengan sedikit air sehingga marjerin menjadi cair, kemudian menunggu ia sejuk)
3. 5 cawan air (digunakan untuk mencairkan gula perang, gula zarah dan)
4. 2 cawan tepung gandum
5. 2 camca besar tepung ubi
6. 1 sudu teh kapur

Bagaimana untuk membuat satu pinggan kek gula perang:
1. langkah pertama, haba brown sugar dan gula zarah sehingga marjerin menjadi cair, kemudian tunggu ia sejuk.
2. Selain itu, apabila cecair gula yang telah disejukkan, Campurkan dengan tepung gandum, tepung ubi dan kapur. Kacau – kacau adunan sehingga sebati.
3. kemudian, sediakan kukus dan kuali. Berus sedikit minyak dalam kuali dan Panaskan atas api sederhana pengukus.
4. kemudian Tuang adunan ke dalam kuali. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama kira-kira 20 minit atau sehingga takbur dan dimasak.
5. apabila adunan kelihatan masak, kuku sedikit permukaan doh dengan salah satu cabang.

Bahan untuk membuat lapisan atas:
1. 1 cawan tepung beras
2. 3 cawan tebal santan
3. 1 sudu teh garam

Bagaimana untuk membuat lapisan atas
1. campuran pekat santan, tepung beras dan garam bersama-sama sehingga pakaian seragam.
2. seterusnya, tuangkan adunan di atas adunan untuk pertama, pada bahagian yang telah tercalar dengan salah satu cabang sebelum.
3. wap kek lagi dulang ini selama kira-kira 20 minit atau sehingga masak.
4. selepas masak, keluarkan dan matikan haba dengan serta-merta.

Membuat kek dulang adalah tidak sukar. Cara ini adalah mudah dan praktikal. Proses memasak telah agak cepat. Untuk membuat doh penyediaan dan ia hanya mengambil masa kira-kira 20 minit dan untuk proses memasak, paling lama hanya mengambil masa 60 minit.

Jadi, anda hanya mengambil tidak lebih daripada 80 minit untuk membentangkan kuih talam yang super istimewa. Kek dulang praktikal ini juga mempunyai tablet rasa super istimewa. Dan dapatkan rasa manis yang lazat di lidah biasa. Selain itu, doh adalah begitu lembut sangat diutamakan.

Dulang paparan ringkas kek ini juga agak menarik. Untuk kanak-kanak – kanak-kanak, kuih talam boleh menjadi satu pilihan menyelerakan snek dan sihat pada masa yang sama. Jadi, anda harus tidak teragak-agak untuk membentangkan pinggan kek istimewa ini kepada keluarga tercinta. Selamat datang membawa dulang resipi kek untuk mencuba gula merah ini khas kan?

Resepi Kuih Talam Keladi Cendol Suji Sukatan Cawan Berlauk Gula Merah | Safiyyah Uthy | 4.5