Resepi Kuih Tradisional Kukus Melayu Yang Mudah

Friday, March 24th, 2017 - Kek

Resepi kuih tradisional kukus melayu yang mudah negeri kelantan sabah malaysia brunei johor cina perak india bugis kedah pahang

Kanak-kanak – kanak-kanak yang biasanya sangat gembira dengan kek sebagai Snek. Mereka juga mahu menikmati kek seperti anda bermain, atau walaupun semasa belajar. Tetapi selalunya kanak-kanak – kanak-kanak tidak memberi perhatian kepada kesihatan dan kebersihan dalam kek yang dia menikmati. Lebih banyak mereka perasan biasanya hanya rasa baik dan juga kelihatan menarik.

Malah, makanan ringan kek sewenang-wenangnya adalah sememangnya tidak baik untuk kesihatan kanak-kanak. Well, untuk itu sebagai ibu bapa, anda perlu memberi makanan ringan atau penyediaan kek sihat dan selamat untuk anak anda. Salah satu pilihan yang sihat dan baik makanan ringan untuk kanak-kanak boleh menjadi kuih tradisional.

Walaupun tradisional, kek – kek sememangnya menjadikan rayuan itu dan ia juga lazat. Terdapat pelbagai jenis kuih tradisional yang boleh didapati. Satu jenis kuih tradisional yang boleh dipilih adalah kuih serabai. Anda tahu mengenai kuih serabai ini sebaliknya?

Kuih Serabai merupakan kuih tradisional masyarakat banyak yang dipelihara Penang. Kuih Serabai merupakan kuih tradisional yang menarik kerana ia bukan sahaja digemari oleh masyarakat Melayu, malah dilaporkan juga disukai oleh semua orang.

Walaupun hanya kek, tetapi kek yang tradisional juga sering digunakan sebagai hidangan Sarapan Pagi yang sangat pengisian. Kuih Serabai juga selalunya digabungkan dengan pelbagai perisa lain menarik, disesuaikan. Contohnya, Bilakah musim durian, ia boleh menjadi kuih serabai boleh dimakan bersama-sama dengan buah durian di atasnya.

Menariknya, kuih serabai juga kadang-kadang dikenali sebagai kek mayat. Jangan terkejut dengan jawatan ini. Jawatan ini mungkin timbul kerana ini kek sering digunakan sebagai kursus utama pada hari kematian atau membuak roh.

Baik, jika anda berminat untuk membentangkan resepi kuih tradisional ini, anda boleh cuba untuk membuat diri anda. Berikut adalah resipi kek lazat serabai dan praktikal cukup untuk dibuat.

Bahan-bahan perlu untuk memasak serabai kuih-kuih tradisional:
1. ½ cawan nasi sejuk
2. 2 camca besar gula
3. ½ cawan tebal santan
4. 1 sudu teh YIS segera
5. 2 cawan tepung beras
6. 1 sudu teh garam, atau secukup rasa
7. 1 ½ cawan air

Bagaimana untuk memasak kuih serabai:

1. langkah pertama, masukkan gula dalam secawan, kemudian masukkan ½ cawan air suam. Masukkan YIS juga, kemudian sejukkan selama lebih kurang 10 minit.

2. seterusnya, masukkan nasi dalam blender yang dan tambah 1 cawan air. Kemudian blender sehingga beras hancur.

3. Tambah juga dengan tepung beras dan garam, kemudian kisar lagi hingga sebati.

4. kemudian tuangkan adonna yang mempunyai kain lembut yang dicampur ke dalam bekas. Menambah campuran YIS dan gula dan dikacau rata. Kemudian sejukkan semula doh selama kira-kira 2 jam. Cukup kira-kira 2 jam dan tidak terlalu panjang kerana doh boleh menjadi masam.

5. seterusnya, Panaskan dalam acuan serabai. Jika tiada acuan Khas serabai, boleh menggunakan Tuang lancar biasa saiz 20 cm atau 8 inci. Memohon minyak ke dalam kuali dengan api yang menggunakan daun pandan yang menurun dalam minyak terlebih dahulu. Selepas minyak di dalam acuan benar-benar – benar-benar Panas, kemudian tuangkan serabai doh tepung sehingga ¾ penuh.

6. masak di atas haba yang rendah sehingga masak, maka dengan serta-merta keluarkan dari haba.

Agak mudah ini tidak merupakan resepi kuih tradisional serabai alias? Jadi, anda boleh membuat ia bila-bila masa untuk hidangan atau Snek anak anda di rumah.

Resepi Kuih Tradisional Kukus Melayu Yang Mudah | Safiyyah Uthy | 4.5