Resepi Nasi Goreng Kampung Pedas Sedap Ala Warung Simple

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

Resepi nasi goreng kampung pedas paling sedap ala warung thai simple mudah istimewa ikan bilis special recipe

Makan nasi putih, akan menjadi perkara biasa. Jika makan brown rice? Ia adalah cukup khas, tetapi malangnya ia seolah-olah mengerikan jika hanya dimakan sahaja. Jika ya, mengapa anda tidak cuba hanya menikmati nasi goreng?

Ya, nasi goreng adalah hidangan yang sangat popular dan meluas dibuat. Selain itu, Khas goreng nasi Kampung. Nasi goreng Kampung mempunyai ramai peminat kerana rasanya sangat istimewa dan lazat.

Terdapat cukup banyak restoran dan gerai-gerai yang menjual goreng nasi Kampung. Tetapi, sudah tentu lebih istimewa adalah buatan sendiri nasi goreng Kampung. Berminat? Cuba ikut resepi nasi goreng kampung istimewa rasa Ya Resto muka ini.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat nasi goreng Kampung:
1. 3 mangkuk nasi (beras memilih menjadi sejuk dan tidak lengekt)
2. 5 bantal merah bawang (dihancurkan halus)
3. bawang putih 4 bantal (dihancurkan halus)
4. 3 biji benih cili (pati)
5. 3 Cili padi benih (dihancurkan)
6. 7 stalks of kale (basuh dengan sempurna dan dipotong)
7. 1 sudu besar sos ikan
8. 100 gram isi ayam (hirisan kecil)
9. 1 mudah alih ikan bilis (dihancurkan halus)
10. serbuk lada putih ½ sudu teh
11. serbuk perisa secukup rasa
12. garam secukup rasa
13. sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan tambahan:
14. segar timun (dihiris)
15. segar tomato (dihiris)
16. telur mata lembu
17. Goreng ikan bilis
18. goreng bawang

Bagaimana untuk membuat nasi goreng Kampung:

1. Bagaimana untuk membuat nasi goreng Kampung adalah sangat praktikal. Di – mula-mula, sediakan bawang, bawang putih dan cili. Puri bersama-sama. Untuk menjadikan ia dikisar lebih halus, boleh tambah sedikit garam. Ketepikan.

2. seterusnya, Panaskan sedikit minyak, kemudian goreng hirisan isi ayam. Kacau – kacau sampai separuh masak atau dikotorkan, kemudian Keluarkan dan ketepikan.

3. kemudian, baki minyak dipanaskan semula dan gunakan untuk sauteing bahan perasa yang telah telah mashed lebih awal. Tumis sehingga wangi.

4. seterusnya, masukkan Cili padi dihancurkan. Kacau sehingga diadun.

5. Masukkan sos ikan, lada putih dan serbuk perasa. Kacau sehingga diadun.

6. Masukkan kale hiris dan Campurkan dan tunggu sebentar sehingga kangung seolah-olah untuk mengampunkan.

7. kemudian masukkan ikan bilis yang telah telah dikisar halus lebih awal, kacau hingga sebati.

8. rasa pertama rasa elok saja. Garam boleh ditambah jika ianya kurang menyenangkan, tetapi hati – hati dengan ikan bilis kerana ia adalah masin.

9. seterusnya, masukkan isi kandungan yang telah goreng ayam sebelum, kacau – kacau sehingga sebati.

10. baru dan kemudian masukkan beras sedikit demi sedikit, kacau sentiasa. Kacau – beras haba rendah kacau perlahan-lahan ke atas. Pastikan beras dan bahan perasa baik – sebati.

11. Jika ia adalah sebati, dengan serta-merta mematikan haba dan khas nasi goreng Kampung sudah bersedia untuk berkhidmat. Bagi persembahan, nasi goreng kampung ini boleh dihidangkan bersama-sama dengan bahan-bahan tambahan seperti dihiris gamat, dihiris tomato, telur, Goreng ikan bilis dan goreng Bawang besar yang sungguh menggoda.

Hmm, rasa nasi goreng kampung ini rasanya super istimewa. Selain itu, apabila menikmati bersama-sama dengan bahan-bahan tambahan kriuk ikan bilis ini, ia akan menjadi lebih lazat dan garing. Belum lagi, jika anda juga menambah keropok yang akan membuat anda lebih lazat nasi goreng dan crisp.

Ia mempunyai rasa lazat dan bagaimana untuk membuat ia lebih mudah, jadi anda tidak perlu ragu untuk mengamalkan resepi nasi goreng kampung kan? Menikmati masakan anda bersama-sama dengan keluarganya yang tercinta. semoga berjaya.

Resepi Nasi Goreng Kampung Pedas Sedap Ala Warung Simple | Safiyyah Uthy | 4.5