Resepi Pajeri Terung Tanpa Kerisik Santan Sedap Bulat Utara Mat Gebu Kelantan Terengganu Azlita Udang

Tuesday, November 29th, 2016 - Masakan Kampung

Resepi pajeri terung sedap tanpa santan bulat kerisik mat gebu utara kelantan mudah terengganu azlita terong senang paling simple udang kering tumis ikan bilis balado bakar madu melaka masak my ungu kedah azie kitchen kongsi kari kuning kukus yang perak pipit lelaki jepang hanieliza gulai goreng fertigasi dan nanas nenas chef special youtube

Kongsi Resepi Pajeri Terung Bulat Sedap Tanpa Santan Kerisik Kelantan Utara Yang Mudah dan Simple

Pilih hidangan istimewa untuk keluarga adalah sentiasa menyeronokkan. Selain itu, bagi seorang wanita atau ibu. Tetapi, memilih masakan ini sering kewajipan yang berat. Kerana, kita perlu rasa jahitan keluarga pandai-pandai.

Ia akan menjadi lebih praktikal jika seorang masakan tunggal dibuat disukai oleh seisi keluarga termasuk kanak-kanak. Terdapat pelbagai hidangan yang boleh diuji untuk hidangan keluarga, yang terdiri daripada hidangan berasaskan daging untuk hidangan yang diperbuat daripada sayur-sayuran.

Kali ini, kami akan cuba untuk memasak hidangan dari sayur-sayuran, iaitu terung. The Terung biasanya jarang disukai kanak-kanak. Walau bagaimanapun, Terung mayat penting untuk dimakan. Kerana, nilai pemakanan yang Terung cukup tinggi.

Jadi, cuba untuk membiarkan anak-anak tetap mahu menikmati hidangan dari terung. Jika masakan Terung dibuat dengan resipi lazat, mungkin anak-anak masih suka untuk memakannya. Salah satu menu yang anda boleh buat ialah terung pajeri.

lazat Terung Pajeri ini boleh dibuat dengan mudah. Bagi yang belum tahu bagaimana untuk membuat ia, anda boleh mengikuti berikut Terung resepi yang pajeri.

Resepi Pajeri Terung

bahan-bahan yang diperlukan:
1. ½ kg Terung (dipotong kepada beberapa bahagian, jadi tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil)
2. kot 5 bawang putih (denda lecek)
3,3 bawang merah biji (halus lecek)
4. Ginger 2 inci (halus lecek)
5,1 paket kecil serbuk kari

6. Santan dari ½ biji kelapa
7.1 kerisik pakej kecil
8.1 sudu teh garam
9,1 sudu gula
10. A sedikit minyak untuk memasak sampai

Bagaimana untuk memasak pajeri terung:
1. pertama, puri bawang putih, bawang, dan halia.
2. kemudian, panaskan kaserol.
3. tuangkan sedikit minyak.
4. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia bukannya sudah hancur lalu sehingga wangi.

5. kemudian menggabungkan serbuk kari dengan sedikit air.
6. Tuangkan serbuk kari dalam goreng kacau. Gaul rata dan masak sehingga pecah minyak.
7. Tuangkan santan. Tunggu satu minit sehingga santan panas. Kacau sekali-sekala supaya tidak memecahkan santan.

8. Tambah kerisik, garam dan gula. Gaul rata dan menyesuaikan rasa.
9. meletakkan terung yang telah dipotong menjadi kepingan.
10. Jika kuah terlalu sedikit, air boleh ditambah mengikut selera. Masak sehingga lembut Terung.
11. Matikan haba, lif dan Terung pajeri sedia untuk dinikmati.

Mudah bukan cara untuk membuat ini pajeri terung? Resepi pajeri terung adalah sangat praktikal. Jadi, walaupun anda bukan seorang memasak biasa, anda masih boleh Terung masak pajeri dengan mudah, cepat dan lazat. Anda hanya boleh ikut arahan dalam resepi ini.

Untuk memotong terung, anda boleh memotong keluar seperti yang anda mahu. Tetapi, biasanya Terung pertama dibelah dua bahagian. Kemudian dipotong menjadi keping sepanjang 1-2 inci.

Jika keratan terung terlalu besar, Terung akan memasak lebih lama dan sukar untuk lembut. Tetapi jika sekeping adalah terung terlalu kecil, Terung mudah dimusnahkan. Jadi, melaraskan saiz untuk muat.

Walau bagaimanapun, ini masih boleh menjadi keping Terung anda membuat kesukaan sesuai. Terdapat juga Terung dipotong begitu bulat-bulat. Bergantung kepada citarasa anda seperti.

Pajeri Terung kadang-kadang juga membuat ciptaan dengan campuran nanas. Pineapple rasa pajeri akan membuat Terung muda supaya lebih licin.

Tetapi, kadang-kadang ada juga tidak suka nanas dengan rasa wangi muda. Jadi sebelum menambah nanas muda, pastikan anda dan keluarga anda seperti rasa nanas dan nanas berperisa masakan sentiasa bersama.

Tags : Resepi pajeri terung sedap tanpa santan bulat kerisik mat gebu utara kelantan mudah terengganu azlita terong senang paling simple udang kering tumis ikan bilis balado bakar madu melaka masak my ungu kedah azie kitchen kongsi kari kuning kukus yang perak pipit lelaki jepang hanieliza gulai goreng fertigasi dan nanas nenas chef special youtube

Resepi Pajeri Terung Tanpa Kerisik Santan Sedap Bulat Utara Mat Gebu Kelantan Terengganu Azlita Udang | Safiyyah Uthy | 4.5