2 Resepi Pengat Pisang Nangka Tanduk Sedap Kukus Emas Mudah Sagu Abu Berangan Mat Gebu

Thursday, November 10th, 2016 - Kek

Resepi pengat pisang tanduk mat gebu kelantan sedap berangan sagu abu mudah guna susu cair kukus nangka lepat campur tanpa santan kelapa daun terengganu tepung tiffin biru telur tradisional montel masam manis moden my resipi lemak melaka dan sukatan step by kedah keledek kelate kapas inti kuih azie kitchen bersagu bersama bakar berinti beras abu awak air gula azlita ala aroma adabi adalah ambon perang putih merah gandum frozen dan pulut dengan durian labu ubi jagung dalam loyang emas epe raja recipe yang yati yg utara ijo perak pasir lembut liat johor jintan jepun hanieliza noxxa nipah negeri semmbilan nagasari cha candil chef cawan

Aneka Resepi Pengat Pisang Nangka Bersagu Kukus Gebu Mudah dan Sedap

Bolehkah kek yang lazat berfungsi keluarga menyeronokkan. Selain itu, jika kek ia adalah buatan sendiri. kek buatan sendiri akan rasa lebih sedap, lazat dan sudah tentu juga lebih sihat. Punca-punca, kita boleh memilih bahan-bahan yang digunakan dengan bahan-bahan berkualiti.

Bagi anda yang keliru akan apa hidangan, anda berada di laman yang betul. Kali ini, kami akan cuba untuk mendapatkan kreatif dengan pastri yang lazat yang juga menyuburkan, iaitu pengat pisang.

Anda tentu tahu pengat pisang bukan? Kek ini boleh didapati di pasaran. Tetapi, jika anda mahu menikmati pisang yang lebih pengat istimewa Anda boleh membuat sendiri di rumah. Berikut ini ada pisang pengat resepi mudah dan lazat yang anda boleh merujuk kepada.

Terdapat dua resepi pengat pisang. Resipi pertama tanduk penggunaan pisang, dan kedua menggunakan pisang nangka resepi ditambah dikreasikan dengan buah nangka dihiris. Hasilnya, pengat nangka akan rasa lebih sedap dan istimewa.

I-Resipi pengat Pisang

bahan-bahan yang diperlukan:
1. biji pisang 3 tanduk (membuang kulit itu)
2. ½ cawan biji sagu (bersih, kemudian rendam selama 3 minit)
3. Air secukup rasa (mendidih pisang dan sagu)

Bahan-bahan untuk perapan:
4.1 cawan santan pekat
5.2 cawan air
6,3 sudu gula perang (campurkan dengan ½ cawan air)
7. ¼ cawan gula pasir
8,2 helai daun pandan (kesimpulan)

Bagaimana untuk membuat pisang pengat:
1. pisang Buah sudah dibuang Peel, kemudian dihiris sudut agak nipis.
2. rebus dihiris pisang sehingga separuh Asak itu. Foster kemudian longkang. Mengetepikan.
3. memanaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Apabila ia mendidih, masukkan sagu yang telah direndam. Panaskan sehingga jelas. Foster kemudian longkang. Mengetepikan.
4. dalam periuk lain, campurkan bersama santan dan air tertumpu.
5. Masukkan air gula merah yang telah ditapis dan tambah dengan gula pasir.
6. haba sehingga mendidih.
7. Setelah mendidih, masukkan pisang, sagu dan pandan daun. Kacau-kacau sehingga sebati dengan baik.
8. haba sambil terus kacau sehingga mendidih susu kelapa supaya tidak pecah. Apabila ia mendidih, sesuaikan rasa. Jika ia adalah kurang manis, gula boleh ditambah. Jika sudah dipasang, segera matikan haba dan lif. Pengat pisang sedia untuk dinikmati.

Resepi pengat Pisang Nangka II-

bahan-bahan yang diperlukan:
1. pisang biji nangka 15 (membuang Peel, sudut keping)
2,5 buah nangka (pilihan, dihiris nipis)
3. santan 1 kg
4,3 keping gula Melaka
5.3 sudu besar gula pasir
6. 3 helai daun pandan (kesimpulan)
7. ½ cawan sagu

Bagaimana untuk membuat pisang pengat nangka:
1. Masukkan pisang ke dalam periuk itu. Tuangkan santan dan masukkan daun pandan. Panas hingga masak dan pisang supaya ia lebih lembut.
2. kacau sentiasa supaya tidak pecah santan.
3. Di tempat yang berasingan, gula pasir dan gula perang dipanaskan untuk membuat Melaka air gula. Selepas Cook, tekanan air.
4. air Gula Disember lalu dituangkan ke dalam pisang rebus.
5. keping Insert nangka, santan dan kepekatan garam. Kacau-kacau sehingga sebati dengan baik.
6. menyesuaikan cita rasa dan kemudian tutup api.
7. Sago dibasuh bersih dan kemudian longkang.
8. Sementara itu, memanaskan air di dalam periuk sehingga mendidih.
9. Jika ia mendidih, masukkan sagu. Kacau-kacau sehingga jelas. Mengangkat dan longkang.
10. Basuh dengan air yang mengalir.
11. Masukkan Sago terakhir di dalam periuk yang mengandungi pisang. Kacau sehingga sebati dengan baik. Mengangkat dan sedia untuk dinikmati.

Tags : Resepi pengat pisang tanduk mat gebu kelantan sedap berangan sagu abu mudah guna susu cair kukus nangka lepat campur tanpa santan kelapa daun terengganu tepung tiffin biru telur tradisional montel masam manis moden my resipi lemak melaka dan sukatan step by kedah keledek kelate kapas inti kuih azie kitchen bersagu bersama bakar berinti beras abu awak air gula azlita ala aroma adabi adalah ambon perang putih merah gandum frozen dan pulut dengan durian labu ubi jagung dalam loyang emas epe raja recipe yang yati yg utara ijo perak pasir lembut liat johor jintan jepun hanieliza noxxa nipah negeri semmbilan nagasari cha candil chef cawan

2 Resepi Pengat Pisang Nangka Tanduk Sedap Kukus Emas Mudah Sagu Abu Berangan Mat Gebu | Safiyyah Uthy | 4.5