Resepi Puding Trifle Paling Sedap Yang Mudah Dan Simple

Friday, March 24th, 2017 - Kek

resepi puding trifle paling sedap yang mudah dan simple mat gebu peach oreo kek coklat

Menikmati hidangan puding manakala berehat dan bermain adalah menyeronokkan. Selain itu, jika puding yang dinikmati adalah buatan sendiri. Membuat puding memang boleh menjadi pilihan yang tepat dalam membentangkan snek yang khas untuk keluarga.

Puding adalah menu snek lazat menarik banyak pilihan kerana ia merangkumi pelbagai aspek, ia kelihatan cantik dan juga praktikal untuk dibuat. Kerana cara untuk membuat puding adalah mudah, jangan terkejut jika terdapat ramai orang yang mahu menjadikan hidangan istimewa puding untuk keluarga.

Well, satu resepi puding yang menarik adalah Resepi puding trifle. Resepi puding ini agak popular kerana ia nampak sangat cantik dan ia cenderung istimewa daripada puding biasa.

Rasa puding trifle kekal lembut, tetapi kerana ia menggunakan kandungan kek span, puding yang lebih lembut dan lebih lembut. Anda berminat untuk mencuba sendiri resepi puding ini trifle? Beliau adalah Resepi khas untuk anda.

Mari kita cuba untuk membuat Resepi puding lazat trifle dan ini mudah.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat trifle puding:
1. 1 keping kek span perisa pandan (atau lain-lain boleh kek span yang diganti mengikut rasa)
2. 1 cawan susu
3. 1 cawan buah-buahan koktel (bebas untuk digunakan atau boleh diganti dengan pelbagai buah-buahan segar)
4. 1 pakej Kristal Jeli (percuma rasa secukup rasa)
5. 5 sudu besar tepung kastard
6. 1 cawan memasak air
7. 2 camca besar gula

Cara memasak:
1. mula-mula, sediakan pelbagai bahan. Kek span bahan-bahan yang begitu, boleh dipotong setebal kira-kira 1-2 cm, atau boleh disesuaikan.
2. kemudian, kek span yang telah dipotongi lebih awal yang diatur di dataran yang baking dish. Mengatur dengan kemas dan agak ketat. Jangan biarkan agak pelbagai antara komposisi kek supaya keputusan boleh menjadi lebih baik.
3. seterusnya, ambil susu, kemudian tuangkan ke dalam bekas.
4. Tambah kastar tepung ke dalam susu cecair dan kacau sehingga diadun. Gaul rata dan elakkan berketul-ketul tepung kastard.
5. Tambah gula 2 camca besar zarah atau 1 sudu besar secukup rasa. Kacau juga.
6. kemudian, masukkan air dan mix lagi sehingga sebati dan membubarkan semua bahan menjadi satu.
7. seterusnya, masak atas api rendah sambil sentiasa mengacau. Kacau sentiasa supaya tepung kastard membeku dan pastikan pembakar masih sedikit.
8. masak sehingga adunan jadi tebal. Apabila ia tebal, dengan serta-merta mematikan haba, kemudian Buang dari api.
9. setelah puding jadi, kemudian tuangkan ke atas kek span yang telah dibangunkan dalam kuali lepas. Meratakan puding di permukaan.
10. seterusnya, letakkan buah-buahan koktel atau buah-buahan segar di atasnya. Buah-buahan segar boleh diatur mengikut selera anda untuk kelihatan cantik dan menarik.
11. seterusnya, anda boleh mula membuat puding Jeli untuk melengkapkan anda trifle. Helah, Kristal Jeli bergabung bersama-sama dengan 400 ml air atau 2 cawan air. Kacau – kacau sehingga diadun.
12. masak di atas haba yang rendah, kacau sentiasa hingga sebati dan rebus.
13. apabila masak sepenuhnya, maka dengan serta-merta mematikan haba. Kemudian, tuangkan segera ke atas komposisi kek dan puding kastard lebih awal. Tunggu sehingga trifle sejuk dan istimewa puding ini sedia untuk dihidangkan.

Membuat trifle ini Resepi puding ini agak mudah. Walaupun dengan cara yang ia adalah agak lama, tetapi agak praktikal dan mudah untuk dipratekkan. Selain itu, ia merasa baik dan kelihatan menarik.

Resepi Puding Trifle Paling Sedap Yang Mudah Dan Simple | Safiyyah Uthy | 4.5