Resepi Rendang Ayam Sedap Simple Mudah Negeri Sembilan Hijau

Thursday, March 23rd, 2017 - Masakan Kampung

 Resepi rendang ayam paling sedap simple yang mudah negeri sembilan hijau minang kampung cili api pedas pencen chef wan perak tok

Rendang adalah menu istimewa masakan yang sering timbul apabila hari raya itu. Tetapi, anda pasti boleh membuat rendang bila-bila masa anda suka. Jika anda mencari untuk menikmati rendang, anda boleh membuat sendiri rendang kegemaran. Di sini terdapat satu resepi rendang ayam istimewa dan tahan lama supaya anda boleh menikmati hidangan ini dalam beberapa hari.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat rendang ayam:
1. satu ayam (dipotong kepada kepingan kecil dengan saiz mengikut rasa)
2. 2 camca besar rustle
3. 2 daun kunyit (dihiris nipis)
4. kayu manis rasa
5. buah-buahan pejuang secukup rasa
6. faedah Cokmar secukup rasa
7. 1 inci halia (dihancurkan)
8. 6 keping gelugur asid atau asid PUK
9. 2 liter susu pekat
10. garam secukup rasa
11. sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan yang:
12. 10 biji bawang
13. 2 semula bawang putih
14. 15 stalks cili kering (boleh muat selear, jika seperti apabila pedas Tambah lagi
15. 2 inci halia
16. 2 tangkai Serai

Bagaimana untuk membuat resepi rendang ayam :

1. untuk membuat rendang ayam, mempuri penting pertama yang perlu menjadi mashed menjadi satu. Bawang, bawang putih, cili kering dan halia, Semua boleh mashed. Tetapi untuk Serai, anda boleh juga memilih lecek atau crushed cukup semata-mata. Sesetengah orang di sana yang tidak suka Serai smoothed litar.

2. seterusnya, Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dengan api. Kemudian tumis bahan diadun bersama-sama hingga berbau harum.

3. kemudian, masukkan kayu manis, Halia, buah-buahan pejuang, dan star anise. Kacau perlahan-lahan hingga sebati dan sehingga wangi dan garing. Pastikan ia mempunyai entri baru kacau garing ke langkah seterusnya.

4. seterusnya, masukkan ayam dan kacau – kacau sehingga benar-benar dilindungi dengan ayam herba lebih awal.

5. haba selama kira-kira 5 minit, kacau sentiasa.

6. seterusnya, masukkan rustle dan juga asid keping. Kacau juga.

7. apabila semua bahan telah telah benar-benar diadun, Tuang santan, kemudian mengurangkan haba dapur.

8. Panaskan sehingga mendidih dan masukkan adunan dan terus dipanaskan sehingga sos tebal. Melekat pada api kecil, dan sesekai di belakang – menghidupkan rendang untuk masak sekata dan juga tidak dilampirkan ke dalam kawah.

9. apabila Kuah telah mula tebal, Tambah garam. Cubalah rasa dan sesuaikan rasa.

10. Rendang boleh dibuat goreng atau dibuat kering. Jika anda mahu untuk goreng, boleh dengan serta-merta dimatikan selepas tebal santan, tetapi apabila lebih suka Kering, boleh tunggu sehingga cucian dan kemudian yang berpakaian baru matikan api.

11. akhir sekali, masukkan kunyit daun rendang itu lebih harum aroma dan tersendiri. Rendang istimewa sedia untuk dihidangkan.

Mewujudkan rendang ayam istimewa tidak sukar ianya tidak? Memasak rendang ayam ia biasanya mengambil masa agak lama. Biasanya, proses memasak rendang boleh mengambil masa sehingga 1 jam atau lebih yang mengambil beberapa jam.

Memasak rendang dalam jangka masa yang panjang ini boleh rasa makanan yang lebih lazat dan daging menjadi rendang tender yang lebih banyak. Selain itu, apabila dibuat rendang rendang Kering, maka masa yang diambil untuk memasak akan lebih panjang.

Walaupun ia mengambil masa yang lama untuk masak, inilah rendang makanan tahan lama. Lama masa memasak adalah apa yang membuatkan rendang supaya ia tidak mudah rosak dan boleh disimpan selama beberapa hari. Anda yang berminat masak rendang sendiri? semoga berjaya.

Resepi Rendang Ayam Sedap Simple Mudah Negeri Sembilan Hijau | Safiyyah Uthy | 4.5