Resepi Roti Canai Lembut Mudah Dan Sedap Mamak Sukatan Cawan

Thursday, March 23rd, 2017 - Masakan Kampung

Resepi roti canai lembut mudah dan sedap mamak sukatan cawan telur mat gebu rangup segera frozen warna warni pengotor

Produk roti adalah roti yang enak dan sesuai untuk digunakan sebagai Snek bila-bila masa. Produk roti yang menyelerakan ialah roti yang sentiasa tajam dan pelepasan, kedua-duanya semasa roti masih panas atau sejuk pun. Sebagai tambahan kepada tekstur tipikal, produk roti juga mempunyai rasa yang menyelerakan dan tersendiri.

Menyelerakan rasa dan tekstur yang tipikal produk roti sebenarnya berasal dari tepung gandum yang terkandung di dalam bahan tersebut. Produk roti yang diperbuat daripada roti gandum keseluruhan. Roti gandum di sini, terdapat kandungan protein yang tinggi yang boleh bertukar menjadi gluten diberi air dan diuleni.

Oleh itu, cara terbaik untuk menghasilkan roti yang canai sempurna adalah menguleninya yang sesuai. Doh roti Diuleni perlu diperkenalkan dengan tangan. Di samping itu, bagi menguleninya, lebih baik apabila diuleni juga diselang-selikan dengan percutian pendek. Sebagai contoh, knead 10 minit, kemudian rehat 5 minit, dan baru knead lagi.

Amalan membuat, kita ikuti resepi roti canai berikut ya.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat roti yang dilancarkan:
1. 1 kg tepung gandum
2. 1 biji telur
3. 2 camca besar susu pekat
4. 1 sudu besar gula
5. 1 sudu besar garam
6. 1 ½ cawan air
7. Marjerin rasa untuk

Cara-cara membuat roti yang dilancarkan:

1. pertama, menyediakan air dan meletakkannya di dalam bekas.

2. kemudian, Campurkan susu, garam, gula dan telur. Bersama-sama, kacau kemudian meletakkan di dalam air di dalam bekas ini. Kacau sehingga semua bahan-bahan campur dengan baik dan larut.

3. seterusnya, tuangkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga campur dengan baik dan lancar. Knead tepung adalah cukup panjang supaya hasil akan lebih baik diperkenalkan roti.

4. seterusnya, membentuk doh ke dalam bulatan – bulatan satu tangan.

5. berus bulatan doh dengan marjerin dan sejukkan selama kira-kira 4 jam atau lebih. Anda juga boleh senyap pada waktu malam. Jika dibenarkan untuk berdiri untuk semalaman, produk roti akan lazat, tetapi jika anda juga ingin mulutnya juga cukup 4 jam.

6. Jika ia telah dibenarkan untuk berdiri selama 4 jam atau lebih, kemudian produk roti doh boleh akan dicambah atau dileper – leperkan di dalam kuali leper yang pelbagai. Tarik di pinggir – pinggir campuran tepung ke tepi dalam kuali, lipat atau tarik lengthwise maka pintalkan supaya bidang seperti roti dilancarkan secara umum. Ia akan menjadi jelas jika anda sudah tahu bentuk produk roti. Pada dasarnya, berputar seperti bentuk roti yang dilancarkan secara umum.

7. seterusnya, anda boleh mula merakam roti itu canai atau goreng dengan api yang kecil di atas kawah yang rata.

8. tidak boleh dimakan semasa terbalik di belakang, kemudian berus sedikit marjerin semasa menggoreng. Panggang sampai brown atau garing atau masak. Setelah selesai dimasak, pat sedikit roti lebih lembut tekstur dan rasa yang lebih lazat. Khas yang dilancarkan roti adalah sedia untuk dinikmati.

Membuat roti yang dilancarkan adalah tidak terlalu mudah. Tetapi, jika anda ingin cuba untuk membuatnya sendiri, anda pasti boleh melakukannya. Bahan – bahan dilerlukan yang benar-benar tidak terlalu banyak. Silap mata tersebut adalah agak mudah. Walau bagaimanapun, anda memerlukan masa yang lebih lama kerana doh perlu ditinggalkan sekian lama.

Di samping itu, anda juga perlu spin roti canai supaya hasil yang sempurna. Tetapi, jika anda telah selesai, anda pasti akan berpuas hati kerana rasa roti buatan sendiri anda melancarkan khas. Jadi, tidak teragak-agak untuk mengikuti resipi roti produk ini kan? semoga berjaya.

Resepi Roti Canai Lembut Mudah Dan Sedap Mamak Sukatan Cawan | Safiyyah Uthy | 4.5