Resepi Telur Bungkus Inti Ayam Daging Cincang Ala Thai Simple Mudah

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

Resepi telur bungkus inti ayam daging cincang ala thai simple mudah Kelantan special paling sedap mat gebu

Hidangan telur adalah hidangan yang Tempahan diutamakan dan paling banyak dimasak di rumah. Ini adalah kerana bahan-bahan telur adalah yang paling mudah dijumpai. Selain itu, masakan yang bermutu dengan telur bahan ini juga agak mudah untuk membuat.

Telur boleh ditunjukkan dalam satu cara di mana-mana SJ atau masak secara langsung dalam mata lembu. Tetapi, sudah tentu anda akan mendapat bosan apabila telur dihidangkan dalam bentuk – itu sahaja. Jika anda ingin mencuba memasak telur dalam cara yang berbeza, lazat tetapi masih mudah, anda boleh cuba resepi telur bungkus ini.

Balut hidangan telur mempunyai rasa yang unik di dalamnya dikreasikan telur dengan nukleus daging atau ayam secukup rasa. Anda berminat untuk membuat sendiri di rumah? Cuba ini resepi telur bungkus ya.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat telur bungkus:

1. 100 gram daging cincang atau ayam
2. 2 biji telur
3. Mix veggie rasa (kandungan mengikut rasa, mungkin lobak merah, kubis, sayur dan lain-lain)
4. labu ½ bawang (didadu kecil)
5. 1 bantal bawang putih (dicincang halus)
6. 2 camca besar sos
7. 2 camca besar sos cili
8. 1 sudu besar sos tiram
9. 1 sudu besar kicap
10. ¼ sudu teh garam
11. ¼ sudu teh lada sulah serbuk
12. minyak untuk menggoreng secukup rasa

Bagaimana untuk memasak untuk Balut telur:

Untuk Balut telur bahan teras:

1. pertama, cincang atau dicincang ayam atau daging lembu. Sulah Campurkan dengan sedikit lada sulah dan garam, dan kacau sehingga diagihkan sama rata.

2. kemudian, haba sedikit minyak lebih haba yang rendah, kemudian tumis bawang putih dan bawang sehingga adalah lembab dan wangi.

3. seterusnya, masukkan daging atau ayam dan kacau – kacau. Masak sehingga daging dimasak melalui.

4. kemudian, masukkan veggie mix kedalamnya, kacau – kacau sehingga kira-kira 1 minit manakala terus dipanaskan ke atas api kecil.

5. selepas itu, tuangkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau – kacau lagi sehingga sebati.

6. Jika terlalu tebal, ia boleh ditambah air sebanyak 3 hingga 4 camca besar. Kacau – kacau dan tunggu sehingga sos rebus lagi kemudian mematikan.

Untuk membuat satu SJ:

7. untuk membuat telur dadarnya, mula-mula Campurkan telur dan sedikit garam, pukul sebati.

8. kemudian, haba sedikit minyak dalam kuali, kemudian tuangkan telur ke dalamnya. Haba ke atas haba yang rendah sahaja. Kuali boleh diputar – berputar dalam usaha untuk membentuk titik telur berat dan pelbagai.

9. Jika SJ yang masak, segera angkat telur dan meletakkannya ke dalam pinggan lebar.

10. kemudian, tempat bahan utama adalah di tengah-tengah dan lipat telur dan Balut telur. Akhir sekali, telur boleh balut dihias mengikut rasa, seperti ditambah lagi dengan sos, kicap atau keju lagi.

Tidak mudah, cukup untuk memasak telur bungkus ini? Balut telur adalah memang agak praktikal untuk dibuat dan lazat. Proses memasak yang tidak terlalu panjang. Tempahan – tempahan, anda hanya mengambil masa 30 minit untuk menyiapkan dan memasak, dan telur Balut sedia berkhidmat.

Tidak hairanlah bahawa ramai yang seperti ini sebagai selubung satu daripada hidangan utama hidangan telur diproses. Balut hidangan telur juga sihat untuk dinikmati pada bila-bila masa. Bermula daripada Sarapan Pagi pada waktu pagi, tengahari dan juga makan malam.

Ia memang sesuai untuk dinikmati. Tambahan pula, apabila dikemukakan bersama-sama dengan nasi panas. Hmm, yummy. Jadi, anda berminat untuk mencubanya?

Resepi Telur Bungkus Inti Ayam Daging Cincang Ala Thai Simple Mudah | Safiyyah Uthy | 4.5