Resepi Udang Butter Prawn Basah Berkuah Paling Sedap

Friday, March 24th, 2017 - Masakan Kampung

resepi udang butter prawn basah berkuah paling sedap atkins susu nestum cheese telur masin

Udang adalah salah satu makanan bahan-bahan adalah cukup banyak kemarahan. Rasa menyelerakan udang ini begitu istimewa. Bukan sahaja orang dewasa yang suka masakan udang ini. Malah, kanak-kanak – kanak-kanak terlalu ramai yang menikmati udang hidangan dari bahan-bahan asas.

Jika anda sedang mencari untuk hidangan udang inspirasi, anda boleh mencuba resepi udang butter yang berikut. Resepi ini menghidangkan udang telah agak praktikal persiapan yang dibuat dan dengan tampian juga mudah.

Udang udang butter adalah gabungan rempah ratus dan juga sarang telur. Untuk menjadikan udang butter, terlebih dahulu anda boleh membina sebuah sarang telur terlebih dahulu, kemudian meneruskan penyediaan udang butternya.

Membuat telur sarang

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. 2 biji kuning
2. 1 sudu besar butter / margerin
3. 1 cawan minyak masak

Bagaimana untuk mencipta satu sarang telur:
1. pertama, ringan dipukul kuning telur secara ringkas.
2. kemudian, sediakan marjerin atau butter dan Panaskan sehingga marjerin menjadi cair. Tambahan juga dengan minyak.
3. setelah minyak – benar-benar Panas, goncang – goncang minyak dengan sudu kayu sementara meneruskan dipanaskan atas api kecil. Pemukul sentiasa sehingga ia membentuk sfera – sfera ini.
4. kemudian, tuangkan kuning telur di dalam kuali leper lebih tinggi kedudukan perlahan-lahan. Tuang sedikit demi sedikit, kacau sentiasa dalam kuali, sehingga kuning keluar. Masak, kacau sentiasa sehingga kuning keemasan dan masak.
5. Selain itu, kami boleh melompat untuk membuat udang.

Membuat udang butter

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. 12 udang
2. minyak untuk menggoreng
3. 3 Kupas bawang putih (dicincang halus)
4. 6 tangkai Cili padi (dihiris)
5. 5 sprigs daun kari
6. ¼ cawan susu cair atau susu segar
7. ½ sudu teh garam
8. ¼ sudu teh hitam atau putih lada sulah dikisar
9. butter / marjerin untuk menggoreng

Bagaimana untuk memasak udang butter:
1. langkah pertama, Bersihkan udang, kemudian Taburkan sedikit serbuk garam dan lada sulah.
2. kemudian, udang goreng dalam minyak panas dan masak sehingga kemerahan udang. Tetapi, goreng udang terlalu lama kerana ia boleh menjadikan udang menjadi kurang menarik dan begitu sukar. Dengan serta-merta setelah dilihat masak, keluarkan dan mengalirkan minyak.
3. seterusnya, Panaskan marjerin dan butter di dalam kuali dengan api. Tumis bawang putih, Cili padi dan daun kari sehingga wangi dan crisp.
4. kemudian, masukkan susu dan terus masak sebentar hingga mendidih.
5. Masukkan udang goreng yang telah ke dalamnya.
6. Tambah sedikit serbuk lada sulah dan garam. Cubalah rasa dan sesuaikan rasa. Masak sebentar dan kemudian angkat.
7. apabila udang masak, segera Tuangkan ke dalam mangkuk hidangan, kemudian Tabur dengan sarang telur atau serunding yang telah disediakan lebih awal.

Udang butter Khas telah sedia untuk dihidangkan. Tidak cukup mudah untuk mempraktikkan resepi udang butter ini? Anda tidak mengambil masa terlalu lama untuk menjadi kreatif dengan resepi udang yang satu ini. Cukup masa 30 minit hingga 40 minit, udang butter boleh disediakan di dalam Jadual.

Untuk lebih menyeronokkan, semasa masih panas dan Hidangkan bersama nasi hangat juga. Udang butter yang sangat lazat dan dinikmati pada bila-bila masa. Tetapi, hati – hati bagi mereka yang mempunyai alahan dengan makanan tinggi protein seperti udang. Walaupun ia adalah lazat, ia adalah lebih baik anda mengehadkan penggunaan Alergi udang Ya, anda tidak akan berulang.

Resepi Udang Butter Prawn Basah Berkuah Paling Sedap | Safiyyah Uthy | 4.5